MBS: O semináři NMA – vyhodnocení miminek

Michelle Turner při vyšetřování rotací

Michelle Turner při vyšetřování rotací


Newborn Movement Assessment jsem organizovala poprvé loni. Většina účastníků byli fyzioterapeuti. Letos to byl mix fyzioterapeutů, maminek, ale byla tam i porodní asistentka či dula. Snad i proto se otevřelo téma poškození miminek u porodu.
Jde o manipulaci s miminkem během porodu či po porodu. Jako demo jsme měli miminko, které mělo vážné polykací problémy, proto bylo na PEGu, a ukázalo se, že zřejmě u porodu miminko někdo zmáčkl hlavičku tak, že způsobil fyzické poškození. Ano, jsou situace, kdy je nutné miminko násilím vytáhnout, ale jaký by byl rozdíl, kdyby se miminko hned správně ošetřilo? Věřím, že kdyby i porodník měl v sobě tuto znalost a miminko vytahoval i rotačně, že by jistě tak moc úchopem poškozené nebylo. Maminka si toho dost zkusila, než našla pomoc. Nejvíce v tom pátrání, proč má miminko ve stavu, v jakém má, pomohla právě Michelle Turner. Také pomohla miminku poznat nové pohyby a tím dohánět vývoj. Během dvou lekcí se miminko hodně změnilo.

Na demo jsme měli také 3 zdravá miminka. Ukázalo, že tam mají opět pohybové problémy na té vnitřní úrovni (nepropojení hlavy a pánve, chybějící rotace a přenos váhy a to vše se odrazilo i v používání očí a pak vzniká bludný kruh). Byla to dítka, která se budou vyvíjet, ale tyto dysbalance by je ovlivňovaly. Nejvíce by se těchto sekundárních problémů ukázalo ve školním věku. Kde by nikoho nenapadlo, že původ problému s učením či různými bolestmi, skoliózou, nemotorností a další psychomotorické odchylky mají původ už tak brzy. Tato dítka měla tu výhodu, že jim Michelle hned mohla pomoci. Opravdu by stačily u některých miminek jedna dvě lekce. Michelle Turner už u jednodenního miminka pozná, zda je ohrožené na vývoji.

Proto jsem si uvědomila, že všechny problémy dětí s postižením nemusí mít jen neurologickou podstatu, ale kombinaci. Bylo by fajn, kdyby to uměli rozpoznat už odborníci na tom úplném začátku. Aspoň to, kdy nejde o neurologický problém, ale fyzický, třeba z důvodu porodu. Pak i intervence vypadá jinak. Jako u miminka, o kterém jsem psala. Logicky museli Vojtovku vzdát a zcela logicky se jim vývoj začal zlepšovat s kranio-sakrální terapií a Feldekraisovou metodou. Jen Michellina práce v tom výsledku byla zásadní a posunula miminko o kus dál.

Proto mě účastníci z řad odborníků prosili, abych tuto Michellinu práci dostala do nemocnic. To je můj záměr už od loňska a uvidím, zda se nám to podaří.

To, že se miminko hýbe a kouká, ještě neznamená, že se hýbe a kouká funkčně. Maminky většinou nemají obavy o vývoj u dětí do půl roku věku. Dokonce maminky, které bylu u Michelle Turner na kurzu Kognitivní zrak uměly tyto chybějící pohybové prvky vidět u miminek na demo a také rozpoznat okamžik, kdy je tam Michelle Turner svou pohybovou prací dodala.

Výše napsané platí i pro děti s postižením. Mozek se vyvíjí pohybem. Pohyb je jazykem mozku. Michelle Turner měla během 3 dní 30 lekcí s 20 dětmi. Všechny děti byly v péči fyzioterapeutů, měly rehabilitační program, a přesto se měnily během jedné lekce.

Pokud se chcete dozvědět více, pak ve dnech 13. – 14. 7. 2019 budu mít v Brně seminář pro rodiče dětí s postižením. Můžete mě nají na FB pod jménem Iveta Varmus nebo stránce MBS Feldenkraisova metoda nebo mi můžete napsat na e-mail: mbsfeldenkrais(zavináč)gmail.com